wtorek, 2 czerwca 2015

Hummus i hummus bakłażanowy

Hummus - danie wywodzące się z Bliskiego Wschodu coraz bardziej popularne u nas. Idealnie nadaje się do kanapek, pasuje też do surowych lub pieczonych warzyw jako dip. Odmian hummusu jest wiele, zapewen tyle ilu jest jego zwolenników. Warto robić hummus w domu bo ten sklepowy jest bardzo drogi. Smakuje pysznie, zawiera sporo dobrej jakości białka. Niestety, do jego wykonania niezbędny jest dobry blender, a najlepiej malakser. 



Hummus bakłażanowy


Hummus

Składniki:
185 g pasty tahini
3 ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
450 g ugotowanej cieciorki
1/2 łyżeczki soli himalajskiej
150 ml wody (lub więcej jesli bedzie za gęste)

Przygotowanie:


  1. Wszystkie składniki oprócz wody dokładnie zmiksować, nastepnie stopniowo dolewać wodę, aż do uzyskania konsystencji gładkiej pasty
  2. Podawać polane oliwą z oliwek


Hummus bakłażanowy

135 g  miąższu bakłażana - użyłam miąższ, który wydrążyłam podczas robienia faszerowanych bakłażanów
300 g hummusu
2 łyżki wiórków pomidorowych z czosnkiem niedźwiedim i cebulą (gotowa przyprawa)
2 łyżki oleju (użyłam oliwę z suszonych pomidorów w słoiku)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st.
  2. Miąż bakłażana wyłożyć na blachę wysmarowaną oliwą, skropić oliwą i piec przez 20 minut, ostudzić
  3. Wszystkie składniki, łącznie z upieczonym bakłażanem zmiksowac na gładka masę
  4. Podawac posypane wiórkami pomidorowymi


Hummus podstawowy, za nim wersja z bakłażanem
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz