niedziela, 19 lipca 2015

(Nie) zwyczajne ziemniaczki i sałatka

Lubię gotować, ale czasami najzwyczajniej w świecie mi się nie chce. Dzisiaj poszłam na łatwiznę - ziemniaki już były, sałatka w sumie też. Podrasowałam to trochę i wow! Smakuje jak w niejednej restauracji :) Takie proste, a takie dobre! :)


Ziemniaki

Około 1 kg ugotowanych dzień wcześniej młodych ziemniaków w skorupkach (miałam ziemniaki czerwone, dlaczego dzień wcześniej możesz sprawdzić TU)
3-4 łyżki oliwy
łyżeczka przyprawy do ziemniaków (naturalna mieszanka)
pół łyżeczki tymianku suszonego
łyżeczka rozmarynu suszonego
200 g owczej fety (w wersji wegańskiej tofu wędzone)

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 st.
  2. Ziemniaki przekrój na pół
  3. W misce zmieszaj oliwę z przyprawami, dodaj ziemniaki i dokładnie wymieszaj (tak by ziemniaki obtoczyć w przyprawach)
  4. Na kratce od piekarnika połóż papier do pieczenia, ułóż na nim połówki ziemniaków
  5. Ser pokrój na grube plastry i ułóż na ziemniakach
  6. Piecz 15 minut


Sałatka:

100 g jarmużu - umytego, bez twardych gałązek, podartego na mniejsze kawałki
1 jabłko pokrojone w kostkę
100 g truskawek pokrojonych na ćwiartki
ok. 50g jasnej tahiny
3 łyżczki keczupu (użyłam "Keczupu wiejskiego z jabłkiem")
100 g truskawek - do zmiksowania

Przygotowanie:
  1. Najpierw przygotować sosy: 
    1. tahinę wymieszać z keczupem, jeśli jest zbyt gęste można dodać wody
    2. 100 g truskawek zmiksować (osobno)
  2. Jarmuż przełóż do miski, dodaj pokrojone w kostke jabłko i pokrojone truskawki
  3. Dodaj sos z tahiny i wymieszaj
  4. Przed podaniem polej sosem z truskawek



Smacznego!

TO MY! MŁODE KARTOFELKI 2015

Lekkie i szybkie dania na upalne dni

3 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzi ciekawa jestem tej sałatki. dziękuję za udział w akcji i zapraszam do przejrzenia przepisów w podsumowaniu: http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html

    OdpowiedzUsuń