piątek, 3 lipca 2015

Kule mocy - z płatków owsianych ;)

Niedawno na Vegemanii próbowałam podobnych kulek (nazywały się właśnie Kule Mocy), były tak smaczne, że postanowiłam zrobić swoje. Nie wiem co dokładnie było w tamtych, ale na pewno płatki owsiane ;) Do tego przepisu najlepiej użyć płatków drobnych np. Kupiec. Ważne jest by szybko zwilgotniały i zaczęły się kleić. Przekąska jest bardzo zdrowa, świetnie nadaje się na drugie śniadanie lub na wycieczkę w góry. Kule mają sporo kalorii, ale i tak dużo mniej niż batoniki ;) Można dodawać dowolnych bakalii. Ja użyłam tego, co akurat miałam w szafkach. 

Składniki:

3 banany (ważące razem około 650 g)
70 g suszonych moreli
30 g orzechów włoskich
250 g płatków owsianych
50 g wiórków kokosowych 
opcjonalnie - syrop z agawy/inne słodzidło do smaku

Do obtoczenia:
gorzka czekolada
wiórki kokosowe

Przygotowanie:

  1. Banany zmiksować na gładka masę
  2. orzechy i morele pokroić na mniejsze kawałki, dodać do bananów
  3. Do powstałej masy dodać płatki owsiane i dokładnie wymieszać, jeśli lubisz bardzo słodkie desery możesz dodać syropu
  4. Masę odstawić na około pól godziny, by płatki wchłonęły trochę wilgoci.
  5. Formujemy kulki i obtaczamy w wiórkach kokosowych
  6. Świetnie smakują też kule w polewie czekoladowej - trzeba rozpuścić czekoladę (u mnie 70%) w kąpieli wodnej. Kulki nakładać na patyczek szaszłykowy i maczać w czekoladzie, zdjąć z patyczka i odstawić do przestygnięcia
  7. Kulki najlepiej smakują schłodzone :)

Smacznego!



Gotuj w zdrowym stylu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz