niedziela, 19 lipca 2015

Wiśniowa frużelina w trzech smakach (bez cukru)

Wizyta w babcinym wiśniowym sadzie zaowocowała nabyciem kilku kilogramów wiśni (a ile jeszcze na drzewach zostało...) i ponad czterdziestoma słoiczkami wiśniowej frużeliny. 
Przepis banalnie prosty, a wykonanie byłoby błyskawiczne, gdyby nie drylowanie... Ale warto poświęcić trochę czasu bo efekt jest pyszny :) A zimą będzie cieszył jeszcze bardziej :)
Chcąc zachować jak najwięcej walorów zdrowotnych nie dodałam cukru. Zastąpiłam go syropem z agawy i stewią, można dodać też miód.

Przedstawiam więc wiśniową frużelinę, czyli wiśnie w żelu - idealne do ciast, gofrów, ciasteczek, deserów i herbaty. Żeby nie było monotonnie zrobiłam wiśnie w trzech odsłonach smakowych. Mój faworyt to czekowiśnia :)


Frużelina wiśniowa z chilli:


Składniki:
2 kg wydrylowanych wiśni 
250 g syropu z agawy
0,5 łyżeczki płatków chilli
łyżka cynamonu 
150 ml zimnej wody
3 łyżki skrobii ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, dodać chilli, cynamon i syrop, podgrzewać na wolnym ogniu około 10 minut, by puściły sok
  2. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 2 minuty
  3. W małym garnuszku rozmieszać wodę ze skrobią ziemniaczaną, dodać do wiśni i dobrze wymieszać
  4. Po około minucie mieszania zdjąć z ognia
  5. Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut


Frużelina z cynamonem, goździkami i imbirem



Składniki:
2,2 kg wydrylowanych wiśni
200 g syropu z agawy 
łyżeczka stewii (opcjonalnie)
3 łyżeczki cynamonu 
1,5 łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego imbiru
150 ml zimnej wody
3 łyżki skrobii ziemniaczanej


Przygotowanie:

  1. Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, dodać przyprawy i syrop, podgrzewać na wolnym ogniu około 10 minut by puściły sok
  2. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 2 minuty
  3. W małym garnuszku rozmieszać wodę ze skrobią ziemniaczaną, dodać do wiśni i dobrze wymieszać
  4. Po około minucie mieszania zdjąć z ognia
  5. Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut


Czekowiśnia pomarańczowa


Składniki:
2,3 kg wydrylowanych wiśni
20 g suszonej skórki pomarańczowej
250 g miodu/syropu z agawy
8 łyżek kakao
łyżeczka stewii
150 ml zimnej wody
3 łyżki skrobii ziemniaczanej


Przygotowanie:
  1. Wydrylowane wiśnie przełożyć do garnka, dodać skórkę pomarańczową, syrop, stewię podgrzewać na wolnym ogniu około 20 minut
  2. Dodać kakao, dobrze wymieszać
  3. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 2 minuty
  4. W małym garnuszku rozmieszać wodę ze skrobią ziemniaczaną, dodać do wiśni i dobrze wymieszać
  5. Po około minucie mieszania zdjąć z ognia
  6. Przełożyć do wyparzonych słoików, pasteryzować 15 minut




Smacznego!


W wiśniowym sadzie 2015



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz