środa, 13 maja 2015

Kotlety soczewicowe

Ostatnio mam fazę na soczewicę. Chyba dlatego, że szybko sie ją gotuje i można ją przerabiać na różne sposoby. To przepis z zeszłego tygodnia. W tym tygodniu robiłam tartę soczewicową, musze przepis jeszcze trochę dopieścić i pewnie wkrótce sie pojawi :)
Co do kotletów - bardzo dobre :) Najlepiej smakują na świeżo. Następnego dnia sa już trochę suche, ale idealnie się nadadzą do pomidorowego sosu. Jeśli soczewica jest już ugotowana (ostatnio zawsze gotuję więcej) to kotlety robi sie szybko - to ważne dla zapracowanych ;)




Składniki:

260 g (kubek) czerwonej soczewicy
4 łyżki mielonego siemienia lnianego
3 łyżki mąki cieciorkowej
2 łyżki przyprawy barbecue masala
1/2 łyżeczki pieprzu cyenne
sól do smaku
garśc pestek słonecznika i dyni do posypania

Przygotowanie:

  1. Soczewicę ugotować w wodzie w proporcji 1:2. Ma być rozgotowana. Ostudzić
  2. Dodać mąkę, siemię i przyprawy. Wymieszac na gładką masę. Jesli soczewica jest rozgotowana nie trzeba używac blendera
  3. Formować kotleciki. Masa jest kleista, ale jeśli zwilży się dłonie zimną wodą to nie ma problemu 
  4. Ułożyć w formie do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Z wierzchu posypać pestkami.
  5. Piec w temp. 180 st. przez 30-35 minut

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz