niedziela, 3 maja 2015

Gorąca czekolada - wegańska

Uwielbiam czekoladę! Najlepiej smakuje wieczorową porą, kiedy już nic nie muszę. Im bardziej gorzka tym lepsza :) i zdrowsza ;) A gorącą czekoladę mogłabym pić codziennie, pod warunkiem, że jest prawdziwa, gęsta i nie za słodka. W różnych kawiarniach często gorącą czekoladą nazywają coś, co bardziej przypomina rzadkie kakao. Straszne uczucie - idziesz do knajpy, jest zimno, chcesz się rozgrzać, zamawiasz gorącą czekoladę, marzysz o tym gęstym, aromatycznym, ciepłym i przepysznym napoju... i dostajesz kakao z proszku :(
Dlatego lepiej jest zrobić gorącą czekoladę w domu, wtedy jest dokładnie taka, jak chcesz:) 
Tą zrobiłam wyjątkowo z mleka kokosowego, zazwyczaj bazuję na sojowym. Różnica jest taka, że na kokosowym czekolada jest gęstsza - taką lubię:)

Składniki:

100g czekolady 90%
puszka mleka kokosowego (schłodzonego kilka godzin w lodówce)
1/4 szklanki mleka sojowego
4 łyżki syropu z agawy (miodu, cukru, co wolicie, ilość wg uznania)
szczypta stewii
wiórki kokosowe i odrobina syropu z agawy do ozdoby

Przygotowanie:
  1. Mleko kokosowe schłodzić. Krok ten można pominąć, jeśli nie chcesz ubijać śmietany kokosowej do ozdobienia.
  2. Ze schłodzonego mleka odłożyć 2 łyżki gęstej warstwy i ubić jak bitą śmietanę - odłozyć do lodówki
  3. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać słodziki i czekoladę. podgrzewać aż się wszystko rozpuści. Cały czas mieszać
  4. Gotową czekoladę można lekko ubić mikserem - jest wtedy bardziej aksamitna 
  5. Przełożyć do szklanek, udekorować bitą śmietaną polaną odrobiną syropu z agawy i wiórkami kokosowymi (można też syrop dodać bezpośrednio do śmietany, przed ubiciem - będzie słodsza i smaczniejsza) 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz