środa, 20 maja 2015

Sałatka szpinakowa


Niesamowite jak wiele osób nigdy nie jadło świeżego szpinaku. Wciąż mnie to dziwi, bo jest niezwykle smaczny :) Ponadto zawiera wiele cennych dla zdrowia składników - witaminę C, karoteny, lutein, magnez, kwas foliowy oraz oczywiście żelazo. Duża część tych substancji ulega niszczeniu pod wpływem gotowania dlatego zachęcam do spożywania szpinaku w postaci surowej. Bardzo dobrze komponuje się z np. pomidorami, oliwkami i kozimi serami. Przyprawiac można dowolnie. Tutaj nie dodałam żadnych przypraw, użyte składniki są wystarczająco aromatyczne i nic juz więcej nie trzeba :)




Składniki:
150 g świeżych liści szpinaku
4 łyżki kaparów
100 g zielonych oliwek
1/4 słoiczka suszonych pomidorów
garść mieszanki pestek słonecznika i dyni
4 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów)

Przygotowanie:

  1. Szpinak umyć, jeśli liście sa duże to porwać na mniejsze kawałki
  2. Pomidory pokroić w małą kostkę i dodać do lisci
  3. Dodać pozostałe składniki, wymieszać
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz