wtorek, 10 lutego 2015

Gołąbki wegańskie


Przypadkowe zakupienie kapusty włoskiej zaowocowało przyrządzeniem gołąbków. Jak zwykle w trochę innej wersji;) 
Niestety ja nie mogę ich jeść, ze względu na moją przymusową dietę :( ale Narzeczony zajada się ze smakiem i mówi, że są pycha:)
Gołąbki bez mięsa, a mimo to pyszne i sycące. Dodatek kasz sprawia, że są o wiele zdrowsze od tych tradycyjnych. Są bogatym źródłem witamin z grupy B (z wyjątkiem B12), błonnika, kwasu foliowego oraz wielu minerałów (fosforu, magnezu, potasu, żelaza, miedzi, cynku, wapnia, manganu oraz krzemu). Wielkie bogactwo!
Jak widzicie warto czasem porzucić swoje mięsne przyzwyczajenia i spróbować czegoś innego - na pewno wyjdzie na zdrowie:)







Składniki (na około 10 gołąbków):
600 g pieczarek
300 g cebuli
100 g kaszy gryczanej
100 g kaszy owsianej
szczypta suszonej szałwi
kopiasta łyżeczka słodkiej papryki
 płaska łyżeczka tymianku suszonego
pieprz, sól
tłuszcz do smażenia (ja użyłam łyżki oleju kokosowego)
średniej wielkości kapusta włoska

Przygotowanie:

Farsz:
  1. Kasze ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzić
  2. Pieczarki i cebulę obrać
  3. Cebulę posiekać, pieczarki pokroić w półplasterki
  4. Na dużej patelnie rozgrzać odrobinę tłuszczu i wrzucić cebulę. Dusić aż nieco zmięknie. W razie potrzeby podlać wodą
  5. Dołożyć pieczarki, gdy nieco zmiękną dodać przyprawy i dusić o miękkości
  6. Zdjąć z ognia. Dodać kasze i dobrze wymieszać. Przestudzić.
Kapusta:
  1. Z kapusty wykroić głąb. Wierzchnie liście wyrzucić. Obierać kapustę (delikatnie) z pozostałych liści i odkładać na stosik
  2. W garnku zagrzać wodę
  3. W gorącej wodzie zamaczać liści aż nieco zmiękną (1/2-1 minuty)
  4. W zmiękczone liście nakładać farsz i zawijać gołbki
  5. Zwinięte układać ciasno w garnku, podlać wodą
  6. Gotować pod przykryciem 20-40 minut (czas gotowania dostosuj do oczekiwanej miękkości)
 Sos pomidorowy z cytrynowym aromatem:

wywar z gotowania gołąbków
200 g koncentratu pomidorowego
tymianek, sól, pieprz, kurkuma
sok z 1/4 cytryny
zioła prowansalskie

Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagotować. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodać wody. Podawać do gołąbków.
W wersji bardziej gęstej świetnie nadaje się do kanapek:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz