poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Soczewica na zielono

A teraz coś na obiad. Soczewica - cenne źródło białka. Danie lekkie i  pożywne, a do tego sycące. Tutaj w moim ulubionym połączeniu z zielonymi warzywami i kolendrą. Kolendra nadaje całemu daniu piękny, orzeźwiający  aromat. Polecam na szybki obiad :)




Składniki:

Soczewica zielona i czarna - 400 g po ugotowaniu
3 szalotki
6-8 ząbków czosnku
100 g szpinaku
100 g jarmużu (bez łodyg)
180 g kiełków soczewicy
łyżeczka imbiru, kuminu i mielonej kolendry
4 łyżki oliwy
3 łyżki wody
1 łyżka octu jabłkowego
Płatki suszonych pomidorów do posypania

Przygotowanie:

  1. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąc przez praskę i podsmażyć na łyżce oliwy
  2. Dodać kiełki i ugotowaną soczewicę
  3. Dodać rozdrobnione liście szpinaku i jarmużu,. Dusić do miękkości 
  4. Zmieszać oliwę z wodą, octem, i przyprawami, dodać do całości i dobrze wymieszać
  5. Przed podaniem posypać suszonymi pomidorami 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz