sobota, 31 stycznia 2015

Szybki sposób na pyszną kolację

Może też tak masz, że wracasz do domu późnym wieczorem, jesteś zmęczona i głodna i chcesz po prostu zjeść COKOLWIEK?
Ja mam tak często, zwłaszcza, że z pracy wracam w okolicach 21. Jest to niebezpieczne, bo zjedzenie czegokolwiek często kończy się objadaniem, a objadanie się na noc do najzdrowszych nawyków nie należy.
Kolację jednak zjeść trzeba. Organizm w nocy co prawda odpoczywa, ale to nie znaczy, że nie pobiera energii. Mózg w fazie rem przejawia największą aktywność w ciągu doby, musi więc mieć dostarczaną energię.
Jak to zrobić by jeść, ale się nie przejeść?
Po prostu jeść zdrowo i z umiarem:) Na kolację najelpeij unikać pieczywa (i w ogóle ograniczyć produkty skrobiowe), zwłaszcza jeśli tak jak ja, jesz kolację późno. Lepiej zjeść białko z warzywami - to zapobiegnie odkładaniu się niepotrzebnego tłuszczyku;)
Ważne też by w ciągu dnia przestrzegać w miarę stałych pór posiłków i nie czekać z najadaniem się do kolacji.

Tu propozycja baaardzo smaczna, lekka i szybka . Wracając tak późno do domu nie mam już wiele czasu (i energii) na długie stanie "przy garach"
Zapraszam do eksperymentowania:)




Składniki (dla 1 osoby):
4 plastry koziego sera
pasta z awokado (przepis tu)
garść rukoli
około 10 oliwek
pól szalotki
nierafinowany olej rzepakowy - dwie łyżki
bazylia, sól,pieprz, mielone suszone pomidory

Wykonanie:

  1. Każdy plaster serca posmaruj pastą z awokado i delikatnie zroluj
  2. W osobnej misce zmieszaj ze sobą rukolę, oliwki oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę
  3. W kubeczku zmieszaj olej z przyprawami i wylej do sałatki
  4. Kolacja gotowa


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz