piątek, 30 stycznia 2015

Brukselka inna niż zwykle

Przeciwników brukselki jest prawdopodobnie tyle co jej fanów. Słyszałam, że lubienie (bądź nie) brukselki jest uwarunkowane genetycznie.
Ja zaliczam się do zdecydowanych zwolenników tego zielonego warzywa:)
Tutaj brukselka w odsłonie sałatkowej - trochę inaczej niż zwykle. A nawet bardzo inna, o ciekawym kokosowym aromacie. Brzmi dziwnie? Dla mnie też;)
Pierwszy kęs - Hmm, takie inne. Drugi kęs - Rany, ale to jest pyszne!!! Na ciepło smakuje wyśmienicie.
Polecam!!! Można podać do obiadu lub zjeść na kolację.



Składniki (dla 1 osoby):
około 130 g brukselki
garść mieszanki pestek słonecznika i dyni
cebula szalotka
łyżka oleju kokosowego
przyprawy - szczypta soli, łyżka przyprawy "Posypka do kanapek" (suszony seler naciowy, por, cebula, koperek) - można zastąpić ulubionymi ziołami

Przygotowanie:
  1.  Brukselkę obrać - kolejno obierać poszczególne liście aż do głąbu. Następnie dobrze umyć.
  2. Cebulę posiekać w drobną kostkę
  3. Na dno garnka wlać odrobinę wody (tak by przykryć dno) z łyżką oleju kokosowego
  4. Gdy olej się rozpuści dodać cebulę razem z przyprawami. Dusić pod przykryciem kilka minut
  5. Dodać liście brukselki. Dusić 5-7 minut. Liście powinny nabrać ładnego zielonego koloru
  6. Odcedzić jeśli potrzeba
  7. Przed podaniem zmieszać z pestkami słonecznika i dyni


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz