piątek, 16 września 2016

Lody! bez cukru i mleka, a jakie dobre :)

W ostatnim roku znacząco przybyło we Wrocławiu budek z lodami naturalnymi. Mam wrażenie, że robią je niemal wszędzie. Na ile są naturalne tego nie wiem.
Rzadko zdarza mi się je jeść, a szkoda, bo lubię. Niestety, gdy nie można jeść połowy produktów dostępnych na świecie to nawet wybranie się na lody bywa trudne, a jest to jeszcze trudniejsze, gdy mieszka się na peryferiach miasta. Nic jednak straconego, zrobienie lodów w domu jest banalnie proste i okazuje się, że nawet deser może być źródłem wielu cennych witamin i niewielu kalorii. 
Podstawą domowych lodów naturalnych są mrożone banany. W sezonie letnim często mam jakieś w lodówce. Wystarczy dodać do nich jakieś inne mrożone owoce bądź na przykład masło orzechowe, zmiksować i gotowe :) A z polewą czekoladową są już całkiem mega :)






Lody:

3 banany
3 kiwi (lub dowolne inne owoce, zazwyczaj daję z bananami w proporcji 1:1)

Przygotowanie:
  1. Owoce obierz, pokrój na kawałki i zamroź
  2. Zamrożone owoce zmiksuj w malakserze 
  3. Przełóż do salaterek, polej czekoladą i delektuj się :) 
Polewa:

2 paski czekolady gorzkiej (dałam z orzechami laskowymi)
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki mleka sojowego
łyżka kakao
łyżka masła orzechowego 100%

Przygotowanie:

  1. Umieść czekoladę, olej i mleko w rondelku, podgrzewaj na wolnym ogniu
  2. Jak zacznie skwierczeć zdejmij z ognia i dobrze wymieszaj
  3. Dodaj pozostałe składniki i jeszcze raz wymieszaj


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz