niedziela, 12 czerwca 2016

Soczewicowa meksykańska sałatka nachos z pomidorową salsą

- Chcesz sałatkę?
- Nie, dziękuję... A! Taką?! A to chcę.

Wiele osób mówi, że nie lubi warzyw. Twierdzą, że są dla nich nieatrakcyjne, niesmaczne, nudne, nie mają pomysłów. Ta sałatka to pomysł na przemycenie na talerzu trochę zdrowia tym, którzy na co dzień raczej są mięso- i fastfoodożerni. Dużo warzyw połączone z nachosami, których wielbicielką nie jestem, ale wiem, że wiele osób je lubi. Postanowiłam więc połączyć trochę warzyw z tą przekąską. Efekt jest bardzo smaczny, kolorowy, atrakcyjny i na pewno nie jest nudny :) Sałatka zniknęła w bardzo szybkim tempie :)





Składniki:
garść liści sałaty karbowanej
pomidor
mała puszka mieszanki meksykańskiej Bonduelle
pół puszki soczewicy gotowanej na parze Bonduelle
gałązka szczypiorku
garść nachos'ów

salsa pomidorowa:
puszka pomidorów
1/4 zielonej papryki
szczypta chilli
łyżeczka kurkumy
sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:
  1. Najpierw przygotuj salsę - w rondelku umieść pomidory z puszki razem z zalewą, dodaj pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz przyprawy. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 10 minut, aż lekko zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu. Odstaw do wystygnięcia
  2. Pomidora pokrój w kostkę, sałatę porwij rękami
  3. Soczewicę opłucz, mieszankę meksykańską odcedź z zalewy
  4. Do pomidorowej salsy dodaj mieszankę meksykańską, pomidora i wymieszaj
  5. Na talerzu rozłóż sałatę, na niej nachos'y, następnie soczewicę, na wierzchu ułóż salsę z warzywami, posyp pokrojonym szczypiorkiem
Więcej ciekawych pomysłów możesz znaleźć na  http://warzywneinspiracje.pl/


Smacznego!



W parze z sałatką

1 komentarz:

  1. Podoba mi się dodatek soczewicy, takiej sałatki meksykańskiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń