niedziela, 12 czerwca 2016

Sałatka truskawkowo-kukurydziana z sosem balsamicznym

Uwielbiam nietypowe połączenia smakowe, zawsze można odkryć coś nowego :)
Ta sałatka jest wynikiem poszukiwania nowych smaków truskawek i jest po prostu przepyszna. Bardzo orzeźwiająca. Łączy w sobie słodki smak truskawek i kukurydzy, kwaskowy smak octu balsamicznego a wszystko dopełnia słony i lekko ostry ser feta i orzeźwiający ogórek. Jest po prostu pysznie! :)




Składniki:
2 garści roszponki
1 ogórek gruntowy
100 g sera feta
70 g kukurydzy Bonduelle
około 200 g truskawek
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy



Przygotowanie:

  1. Warzywa i truskawki dokładnie umyć i osuszyć, kukurydzę odcedzić z zalewy
  2. Przygotowujemy sos. W tym celu należy zmiksować 10 truskawek z oliwą i octem balsamicznym. 
  3. Ogórka pokroić w kostkę, pozostałe truskawki pokroić na plastry, ser feta pokruszyć
  4. Wymieszać wszystkie składniki, na końcu polać sosem 
Więcej warzywnych pomysłów można znaleźć na stronie http://warzywneinspiracje.pl/


Smacznego!


Milion smaków truskawek - edycja trzecia W parze z sałatką

1 komentarz:

  1. Kukurydzy i truskawek chyba jeszcze nie łączyłam, ciekawe... :)

    OdpowiedzUsuń