wtorek, 22 grudnia 2015

Orkiszowe uszka wigilijne

Nieskromnie musze stwierdzić, że oto podaję przepis na idealne ciasto pierogowe z mąki orkiszowej :) Ciasto jest sprężyste i delikatne w smaku. Nadaje się zarówno do wykonania uszek jak i pierogów.
Najpierw ulepiłam uszka, a z resztki ciasta zrobiłam pierogi z tofu przemieszanym z resztką grzybowego farszu - pycha :)




Składniki:
Ciasto
300 g mąki orkiszowej typ 650
160 ml gorącej wody
1/4 - 1/2 łyżeczki soli

Farsz
40 g suszonych borowików
3 szalotki
łyżka masła/oleju
łyżka mąki orkiszowej razowej (lub dowolnej innej, może być też bułka tarta)
sól i pieprz

Dodatkowo
Mąka do podsypywania
łyżka oliwy





Przgotowanie:

  1. Grzyby namocz w zimnej wodzie - najlepiej przez całą noc
  2. Namoczone grzyby i szalotki posiekaj
  3. Na pateli rozgrzej olej/masło i podsmaż cebulkę, następnie dodaj grzyby i duś razem 3-5 minut, pod koniec dodatj mąkę, sól i pieprz i wymieszaj
  4. Pozostaw do ostudzenia
  5. Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto (najlepiej zrobić to przy pomocy robota kuchennego, bo woda jest gorąca, ale ręcznie też się da) - ciasto może się lekko kleić, to nic, przestanie podczas wałkowania na stolnicy kiedy podsypiesz je mąką
  6. Ciasto rozwałkuj, na stolnicy opruszonej mąką (jeśli się klei możesz mocniej podsypać, ale nie za dużo bo ciasto będzie twarde), na grubość około 2 mm, przy pomocy kieliszka wycinaj koła (u mnie średnica około 4 cm)
  7. Na środek każdego koła nakładaj około pół łyżeczki farszu, zlep tak jak pierogi, następnie zawiń wokół palca (jak pierścionek) i zlep końce
  8. Uszka wrzuć do wrzącej, osolonej wody z odrobiną oliwy, gotuj 2 minuty od wypłynięcia
  9. Gotowe :)
Ja uszek nie gotowałam od razu. Zamroziłam je na surowo - do Wigilii przecież jeszcze 2 dni ;)
Jak mrozić uszka/pierogi:
Surowe uszka ułóż na tacce oprószonej mąką, tak by się nie stykały, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki. Po kilku godzinach można je przesypać do woreczków.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz