czwartek, 24 grudnia 2015

Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański)

Przepyszny keks! Świąteczny aromat, puszysta konsystencja, pysznie słodki, a bez cukru. 100% smak Świąt :) Ciasto jest wilgotne i lekkie, bogactwo bakalii sprawia, że ma sporo składników mineralnych. Keks nie zawiera jajek, prawie nie zawiera tłuszczu i cukru, a mimo to jest pyszny. Mi smakuje dużo bardziej niż tradycyjna wersja. Przepis oryginalny pochodzi ze strony OlgiSmile. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu na świąteczne ciasto to polecam (na Sylwestra też będzie doskonały:)





Składniki:

2 szklanki marchwi tartej na drobnych oczkacg
2 pomarańcze
1 cytryna
1 3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe)
3 szklanki mieszanki bakalii (skórka cytrynowa, daktyle, rodzynki itp.)
1 szklanka orzechów (u mnie laskowe i włoskie)
1 szklanka suszonej żurawiny
6 łyżek oliwy
2 szklanki mąki orkiszowe typ 650
1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 g cukru z prawdziwą wanilią (można zastąpić laską wanilii)
1 łyżka przyprawy do piernika
łyżka skrobii ziemniaczanej

Polewa
sok z połowy pomarańczy
100 g kuwertury gorzkiej

Przygotowanie:
  1. Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach
  2. Pomarańcze i cytrynę sparzyć, otrzeć skórkę i wycisnąć sok - skórkę i sok dodać do marchwi
  3. Bakalie zasypać skrobią ziemniaczaną, wymieszać, i dodać do marchwi 
  4. Orzechy i olej dodać dodać do marchwi, całość wymieszać o dostawić na 10 minut
  5. W osobnej misce wymieszać mąki, proszek, sodę, cukier waniliowy, przyprawę do piernika
  6. Suche składniki dodać do mieszanki marchwiowo-bakaliowej, dodać mleko, wymieszać
  7. Masę przełozyć do natłuszczonej keksówki (35/11/7 cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na 15 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec jeszcze 50 minut do tzw. suchego patyczka
  8. Studzić na kratce
Przygotowanie polewy:
  1. Kuwerturę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać sok z pomarańczy i dobrze wymieszać
  2. Lekko przestudzić i wylać na keks
  3. Ozdobić orzechami 





Smacznego!

1 komentarz:

  1. Pysznie i zdrowo napakowane ciasto :)
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com na sylwestrowy konkurs z marką Sante :)
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń