poniedziałek, 2 listopada 2015

Dietetyczna tarta z patelni z kremem budyniowym (wegańska)

Ostatnio próbuję różnych przepisów na tarty. Usłyszałam, że można zrobić ciasto na patelni i spróbowałam. Przepis oryginalny znalazłam tu. Oczywiście mocno go przerobiłam i oto jest moja pierwsza tarta z patelni. Jest dietetyczna - prawie nie zawiera cukru, tłuszcz dodany jest tylko do masy budyniowej, bazą ciasta jest kasza grycznana zawierająca mnóstwo składników mineralnych i błonnika. Do posłodzenia użyłam niewielką ilość miodu i owoce suszne. Jeśli zamieni się miód np. na syrop z agawy tarta będzie idealna dla wegan. Jest również odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu i laktozy. Bardzo, bardzo, bardzo smaczna :)




Ciasto

Składniki:

150 g ugotowanej niepalonej kaszy gryczanej (około 50 g suchej)
1,5 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
200 ml mleka sojowego
2 łyżki miodu (syropu)
5 daktyli
łyżeczka cynamonu
szczypta kardamonu
łyżeczka soku z cytryny
1/4 szklanki bakalii (wiórki kokosowe, rodzynki, morele)

Przygotowanie:

  1. Ostudzoną kaszę zmikosować na gładką masę
  2. Mleko z miodem i daktylami lekko podgrzać i dodać do kaszy
  3. Dodać przyprawy, mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny
  4. Zmiksować na gładka masę
  5. Dodać bakalie i wymieszać
  6. Smażyć na patelni do beztłuszczowego smażenia (użyłam patelni do naleśników, patelnię taką możesz nabyć np. tu www. sklep.dajar.pl) na bardzo małym ogniu 5 minut pod przykryciem, następnie 10 minut bez przykrycia, obrócić na drugą stronę przy pomocy talerza (patelnię przykryj talerzem, obróć całość po czym zsuń ciasto na patelnię tak, by smażyć drugą stronę) i smażyć jeszcze 15 minut. Ostudzić
  7. Przełożyć do formy na tartę


Krem

Składniki:
500 ml mleka sojowego
4 łyżki mąki ryżowej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
175 g oleju kokosowego (w wersji niewegańskiej może być masło, choć olej daje świetny kokosowy aromat)
10 g cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki miodu (syropu)
owoce do dekoracji

Przygotowanie:
  1. 400 ml mleka zagotować z miodem, cukrem i 100 ml oleju
  2. W pozostałym mleku rozprowadzić obie mąki - dokładnie wymieszać
  3. Do gotującego się mleka dodawać stopniowo mleko z mąkami cały czas mieszając, zdjąć z ognia i nadal mieszać aż do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji
  4. Odstawić do przestudzenia
  5. Zmiksować pozostały olej kokosowy (75 ml) i stopniowo dodawać masę budyniową aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji
  6. Na spód ciasta wylać gotową masę budyniową
  7. Udekorować owocami np. malinami i borówkami (użyłam mrożonych)
  8. Odstawic do lodówki do zastygnięcia (około 2 h)



Smacznego!



Ambitnie i zdrowo

2 komentarze: