poniedziałek, 21 września 2015

Naleśniki jęczmienne z oliwkowo-pomidorowym serkiem z nerkowców

Kolejna odsłona naleśników. Kolejne naleśniki bez pszenicy na mleku roślinnym. Zrobiłam je z mąki, którą rzadko widać w zwykłych sklepach, a szkoda bo jest bardzo smaczna - mąka jęczmienna. Naleśniki są bardzo delikatne i elastyczne. Jadłam zarówno na słodko z wiśniową frużeliną i na ostro z serkiem z nerkowców i jarmurzem. Mniam :) 



Składniki:

2 jajka
300 ml mleka
200 g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej
10 ml oliwy

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać
  2. Smażyć cienkie naleśniki

Serek z nerkowców:


Składniki:
200 g nerkowców
100 g czarnych oliwek
100 g świeżych pomidorów
2 łyżki ziół prowansalskich
2 łyżki suszonych płatków pomidorowych
łyżka płatków drożdżowych
kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:
  1. Nerkowace zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą, odstawić na 15 minut. Następnie odsączyć i zmiksować. Można też zalać orzechy zimną woda i odstawić na co najmniej godzinę, lub na całą noc. Jest to metoda zdrowsza, ale trzeba wcześniej zaplanować gotowanie ;)
  2. Dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować na gładka masę

Smacznego!

I wersja na słodko:


1 komentarz: