niedziela, 6 września 2015

Malinowy serek z nerkowców

Orzechy nerkowca mają bardzo wiele kulinarnych zastosowań. Nie posiadają własnego charakterystycznego smaku, więc można wykorzystywać je jako bazę do różnych potraw. Dzisiaj zrobiłam nerkowcowy serek na słodko. Jest on doskonałym zamiennikiem tradycyjnego serka u osób uczulonych na mleko. Polecam jednak każdemu - to bardzo smaczny sposób na urozmaicenie swojej diety :) Przygotowuje się go błyskawicznie.




Składniki:

150 g nerkowców
łyżeczka płatków drożdżowych
łyżka syropu z agawy
garść świeżych malin

Przygotowanie:

  1. Nerkowce namoczyć w ciepłej wodzie 15 minut (lub w zimnej przez całą noc)
  2. Dodać syrop i płatki drożdżowe, zmiksować na gładką masę (opcjonalnie można dodać trochę wdoy, jeśli masa jest zbyt gęsta)
  3. Dodać maliny i zmikoswać tak, by kawałki malin były wyczuwalne

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Super przepis, jestem pewna że to pyszny deserek :)
    Pozdrawiamy :-)

    OdpowiedzUsuń