niedziela, 6 września 2015

Ciasto marchewkowe (pełnoziarniste, bez jajek, bez mleka, bez cukru)

Dużo marchewki miałam w domu i postanowiłam upiec ciasto. Chciałam, żeby było zdrowe, razowe i bez cukru. Trochę nie byłam pewna co z tego wyjdzie, bo wydawało mi się, że strasznie dużo marchewki dałam, podczas mieszania wydawało mi się wręcz, że tam jest sama marchew. Ale upiekłam i bardzo mi to ciasto smakuje. Jest idealne do porannej kawy. Nie pasuje raczej jako ciasto urodzinowe, czy na jakieś przyjęcie, ale jako śniadanie czy drugie śniadanie jest idealne. Jest lekko słodkie, wilgotne, ma przyjemną konsystencję. Polecam spróbować :) 



Składniki:

Mokre:
3 średnie marchewki
2 rozgniecione, przejrzałe banany
100 ml oleju
50 ml syropu z agawy
100 ml mleka sojowego
2 łyżki mielonego siemienia lnianego + 6 łyżek gorącej wody
100 g nerkowców

Suche:
100 g płatków owsianych
120 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanej wanilii

Przygotowanie:

  1. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić na bok
  2. Siemię lniane wymieszać z gorącą wodą by powstał kleik
  3. Pozostałe mokre składniki wraz z kleikiem z siemienia zmiksować na jednolitą masę (najlepiej w robocie kuchennym przy pomocy ostrza w kształcie litery S; opcjonalnie można orzechy zmielić w młynku do kawy, banany rozgnieść widelcem i wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę) 
  4. Do powstałej masy dodać suche składniki i dokładnie wymieszać 
  5. Dodać marchewkę i ponownie wymieszać (powstała masa jest bardzo marchewkowa ;) 
  6. Piec w temp. 170 st przez godzinę
  7. Po upieczeniu można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetny przepis, uwielbiam ciasto marchewkowe, a Twoje wygląda rewelacyjnie !

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie mocno marchewkowe i przyjemnie wilgotne musiało smakować wybornie :)

    OdpowiedzUsuń